PREDSEDNIKOV POGLED NA TRENUTNO SITUACIJO V KLUBU

PREDSEDNIKOV POGLED NA TRENUTNO SITUACIJO V KLUBU

Prvenstvo je zoper zaustavljeno zaradi trenutnih razmer s Corona virusom. Kako ste odreagirali na to odločitev, ter kako se s tem spopadate? Kakšno mnenje imate o odločitvi NZS-ja glede tekmovanja?

Drži, prvenstvo je spet zaustavljeno in vsi v klubu ocenjujemo, da je bila to pravilna odločitev. Seveda bi raje videli, da se vse to sploh ne bi dogajalo, toda glede na aktualno epidemiološko sliko v državi se nam zdi to edino primerno. Moram povedati, da smo imeli v članski ekipi že pred prekinitvijo prvenstva kar nekaj težav. Nekaj igralcem je bila zaradi stika z okuženo osebo odrejena karantena, imeli pa smo tudi nekaj poškodovanih. Zato smo bili prisiljeni zaprositi NZS za preložitev tekme že en krog pred prekinitvijo prvenstva. Nato je še nekaj fantov moralo v karanteno in če ne bi prišlo do prekinitve prvenstva, sploh ne vemo, kako bi zagotavljali dovolj igralcev za igranje članskih tekem. V tednu, preden so pristojni zaustavili tekmovanja v prvi slovenski futsal ligi, smo na NZS poslali več dopisov, v katerih smo opozarjali tako na našo težko situacijo kot na dejstvo, da se to lahko zgodi katerikoli drugi ekipi, zato smo bili začudeni, ker so na NZS kljub temu vztrajali pri nadaljevanju tekmovanja. Šele vladni odlok je bil tisti, ki jih je prisilil v zaustavitev. Ob tem je treba poudariti, da večina igralcev v prvi slovenski futsal ligi ni profesionalcev. Hodijo v službo, v šolo,… Imajo svoje zasebno življenje in v prvi vrsti bi bilo nepravično od njih zahtevati igranje oziroma udeležbo na tekmah, kjer bi bili še dodatno izpostavljeni nevarnostim okužbe. Trenutna situacija v klubu pa je takšna, da smo imeli na srečo (zaenkrat) le enega okuženega, ki je okužbo prebolel brez težav. Večina fantov, ki so bili v karanteni, pa se je medtem že vrnila v ‘normalno življenje’.

Kakšna je trenutna situacija v klubu? Kakšni so cilji v primeru, da se prvenstvo nadaljuje? Kako visoko lahko poseže ekipa?

Tako kot vsi ostali se tudi mi prilagajamo trenutnim razmeram in iz dneva v dan iščemo najboljše načine, kako delovati v tem ‘času mirovanja’ ter seveda že razmišljamo tudi, kako nadaljevati, ko se bodo razmere umirile in ukrepi sprostili. Cilji se – ne glede na situacijo – niso spremenili. V prvenstvu je še vedno želja končati redni del čim višje in potem v play offu pokazati kakovost te ekipe. V pokalnem tekmovanju pa, tako kot lani, se uvrstiti na zaključni turnir in tam mogoče stopiti še stopničko višje.

Kako ekipe izvajajo treninge med nastalo situacijo? Imajo video vodene treninge?

Z našimi fanti smo dnevno v stiku, predvsem glavni trener Zoran Tesko in njegov pomočnik Borut Čopi. Hkrati smo dogovorjeni, da se bomo tudi ostali člani uprave občasno vključili v komunikacijo. Za igralce članske ekipe smo pripravili program individualnih treningov. Seveda verjamemo, da ga bodo redno izvajali ter se tako najbolje pripravili na nadaljevanje tekmovanja. Hkrati tudi Miha Rustja skrbi za tiste igralce, ki so bili poškodovani, da čimprej sanirajo svoje poškodbe. Želim poudariti, da se nam vsem zdi pomembno, da fantje vedo, da smo tukaj za njih in da smo jim vedno na voljo.

Kako dejavne so mlajše ekipe sedaj, med premorom? Letos ste ustanovili futsal šolo za mlade. Kako deluje ter na kaj se najbolj osredotočate v šoli?

Tako je, v letošnji sezoni se trudimo še izboljšati delo z mladimi. Tako smo perspektivno ekipo U13 vključili tudi v igranje regionalne nogometne lige. Prizadevamo si okrepiti trenersko ekipo in s tem zagotavljati še bolj kakovostno delo na treningih. Seveda je trenutna situacija prekinila vsa tekmovanja tudi v mlajših selekcijah, a upamo, da bodo tudi oni čimprej lahko nadaljevali s tekmovanji v futsalu in nogometu. Bistvo Oplastove futsal šole za mlade je predvsem poudarjati to, da pri teh letih niso toliko pomembni rezultati, kot je pomembna vzgoja mladih igralcev ter to, da se fantje učijo osnovnih veščin futsala in nogometa, predvsem pa, da se družijo z vrstniki in razvijajo zdrav način življenja.

V tej sezoni ste izpustili ekipo U17. Kaj to pomeni za prihodnje sezone? Kakšne ambicije imajo mladi? Nekaj igralcev u19 tudi že trenira za člansko ekipo. Kakšno mnenje imate o bodočih igralcih članske vrste? Kaj obetajo?

Pred začetkom sezone smo računali na to, da bomo lahko sestavili ekipo U17, ki bi igrala v prvi slovenski futsal ligi. Ekipa je bila celo že prijavljena za tekmovanje, a se nam v začetku septembra kar nekaj igralcev ni vrnilo na treninge. Razlogi za to so različni, nekaj je bilo poškodb, nekaj fantov se je odločilo posvetiti nogometu, nekaj pa jih je enostavno končalo z resnimi treningi. Zato smo bili prisiljeni NZSju odpovedati sodelovanje selekcije U17 v prvi ligi. Fante iz selekcije U17, ki so ostali, smo priključili selekciji U19. Tako torej trenirajo in tekmujejo pod vodstvom trenerja Danija Vulikiča. Gre za zelo obetavno ekipo s kar nekaj kakovostnimi posamezniki, zato smo nekaj fantov priključili tudi k treningom članske ekipe. Preskok iz mladinskih selekcij v člansko ekipo je najtežji v karieri športnika in uspešnost tega ni odvisna le od kvalitete igralca, ampak tudi od kar nekaj drugih dejavnikov. Upamo pa, da to uspe čim večim in da bo s tem članska ekipa v prihodnosti sestavljena iz čim več igralcev, vzgojenih v domačem klubu.

Za konec želim vsem sporočiti, da se moramo zavedati, da bo vsega tega hudega enkrat konec. Vsem želim, da ostanete zdravi, želim nam pa tudi čimprejšnjo umiritev razmer, da se čimprej vrnemo na in ob igrišča ter nadaljujemo s tem, kar počnemo najraje.

KMN Oplast Kobarid